Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Babeczki z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki nadziane musem truskawkowym, a do tego słodziutka bita śmietana. Deser jest prosty, a jednocześnie smaczny.

Babeczki z musem truskawkowym

Składniki:

Babeczki z musem truskawkowym

Na kruche ciasto:

Na mus:

  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galatetki truskawkowej

Bita śmietana:

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem truskawkowym

Przygotowanie kruchego ciasta

Babeczki z musem truajaw
Przygotowujemy kruche ciasto na babeczki

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy zimne masło i żółtko. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i, za pomocą foremek na babeczki, wycinamy kawałki w kształcie kół. Wylepiamy nimi dno i brzegi natłuszczonych foremek na babeczki.
Babeczki pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 minut.

Przygotowanie musu

Babeczki z musem truajaw
Przygotowujemy mus z truskawek z galaretką

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, odstawiamy.

Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki, dodajemy do nich cukier, blendujemy na mus.. Do zblendowanych truskawek dodajemy tężejącą galaretkę. Tak otrzymanym musem wypełniamy ostudzone babeczki.

Przygotowanie bitej śmietany

Babeczki z musem truajaw
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, miksujemy krótko.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch babeczek. Każdą babeczkę dekorujemy dodatkowo truskawką.