misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Babeczki z z wyplywajaca czekolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki czekoladowe z plynaca biala czekolada.

Babeczki z z wyplywajaca  czekolada

Składniki:

Babeczki z z wyplywajaca czekolada

 

  • Oto skladniki dla mniej wiecej 6 osob (zalezy od wielkosci foremki) :
  • 150g czekolady
  • 12 dodatkowych kostek czekolady (u mnie biala)
  • 90g cukru
  • 2 lyzki maki
  • 80g masla
  • 4 jajka

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z z wyplywajaca czekolada
1.Nastawic piekarnik na 240°(thermostat-8). Rozpuscic 150g czekolady razem z maslem w kapeieli morskiej lub 2min w mikrofali.
2.Wymieszac cale jajka z cukrem do bialosci, dodac make i wymieszac wszystko z rozpuszczona czekolada z maslem.
3.Posmarowac maslem foremki. Nalac mase do polowy foremki i polozyc na srodku po 2 kostki czekolady , nastepnie dolac masy do wysokosci ¾ foremki ( troche rosna).
4.Wlozyc do piekarnika na 10 min. Po upieczeniu wyciagnac z foremek i podawac jeszcze cieple, aby czekolada byla jeszcze plynaca. Ja polalam sosem malinowym (nieslodzonym), zeby otrzymac slodko kwaskowy smak, bo inaczej mozna sie zaslodzic.

Moje foremki byly za duze, porcja tego ciacha jest ogromna, wiec proponuje mniejsze foremki. Ciasto to mozna podgrzac w mikrofali przed podaniem, jak zostaie na drugi dzien.