paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babeczki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne zielone babeczki na słodko z dodatkiem świeżego szpinaku. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu.

Babeczki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki ze szpinakiem

 

  • szpinak świeży 25 dag
  • skórka z cytryny
  • cukier 1/3 szklanki
  • jajka 2 szt
  • olej 3/4 szkl
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Babeczki ze szpinakiem
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Szpinak opłukać i osuszyć a następnie zmiksować wraz z olejem na jednolitą gładką masę.

Do zmiksowanych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec porcjami wlewać masę ze szpinakiem mieszając, dodać również skórkę otartą z jednej cytryny.

Ciastem wypełnić foremki do babeczek. Piecz około 20-25 minut w temp. 170 stopni.
Babeczki ze szpinakiem
Jajka ubić na puszystą jasną masę z cukrem.
Babeczki ze szpinakiem
Szpinak opłukać i osuszyć a następnie zmiksować wraz z olejem na jednolitą gładką masę.
Babeczki ze szpinakiem
Do zmiksowanych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sol
Babeczki ze szpinakiem
Na koniec porcjami wlewać masę ze szpinakiem mieszając, dodać również skórkę otartą z jednej cytryny