szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki szpinakowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Babeczki też mogą być zdrowsze, w tych przemycony został szpinak, a są przepyszne! Mój mąż się nimi zajadał i przez myśl mu nawet nie przeszło ze składnikiem jest warzywo.

Babeczki szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki szpinakowe

 

  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Babeczki szpinakowe
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Ja miałam liście, więc miksujemy je dokładnie. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy już gładką masę dodajemy szpinak i mieszamy całość już łyżką. Masę przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Serek łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a gdy ostygnie wlewamy do serka i mieszamy całość. Gdy babeczki ostygną odkrawamy ciasto powyżej papilotki i smarujemy przygotowanym serkiem, a następnie przykrywamy pokruszonym ciastem z wierzchów.
Babeczki szpinakowe
W mikserze przygotowujemy ciasto podstawowe na babeczki
Babeczki szpinakowe
Dodajemy rozdrobnione liście szpinaku z mrozonki
Babeczki szpinakowe
Całość mieszamy aż do połączenia się składników
Babeczki szpinakowe
Babeczki po upieczeniu przekładamy masą z naturalnego serka