Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo długo miałam wstręt do szpinaku, jednak z wiekiem poczułam potrzebę to zmienić. Można go przyrządzać na wiele sposobów i za każdym razem odkrywać na nowo.

Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem
Składniki na ciasto miksujemy razem, zagniatamy kulę i odkładamy do lodówki do schłodzenia. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę drobno kroimy i podduszamy. Dodajemy szpinak i dusimy aż odparuje cała woda. Na koniec dodajemy przegnieciony prze praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku. Połowę sera ścieramy na tarce, a drugą kroimy w plasterki. Z ciasta rozwałkowanego na cienki placek wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na babeczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnia ( 180) i pieczemy około 25 min. Do chłodnego szpinaku dodajemy starty ser. Taką masą napełniamy upieczone babeczki. Każdą przykrywamy plasterkiem sera i zapiekamy aż się ser rozpuści.
Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem
Składniki na ciasto miksujemy razem a następnie formujemy dłońmi kulę.
Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem
Do chłodnego szpinaku dodajemy ser i mieszamy.
Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem
Upieczone babeczki napełniamy szpinakiem i przykrywamy serem.
Babeczki ze szpinakiem i wędzonym serem
Babeczki są bardzo kruche a nadzienie aromatyczne.