Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam przyrządzać mięsa - to jeden z moich eksperymentów - pyszne i pięknie wyglądające babeczki

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

 

Sposób przygotowania:

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Liście szpinaku kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki. Wyszło mi 7 kulek. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem ziemniaczany. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą. Masę przekładamy do szprycy. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy więcej mleka. Aby masa wyciskała się dobrze ze szprycy musi być ciepła. Babeczki mięsne wyjmujemy z piekarnika i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy. Babeczki posypujemy boczkiem i szczypiorkiem, Życzę smacznego :)
Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.
Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki.
Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa
Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy.