IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Babeczkowe lilie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowite babeczki do kawy.

Babeczkowe lilie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczkowe lilie

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 sztuki żółtka,
  • 250 g margaryny,
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 duża puszka masy kajmakowej
  • 2 łyżki śmietany 36 %
  • 15 g margaryny lub masła
  • płatki migdałowe do ozdoby
  • perełki jadalne do ozdoby

Sposób przygotowania:

Babeczkowe lilie
Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier oraz pokrojoną w plasterki margarynę i śmietanę. Wszystko dokładnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą babeczek wycinać kształty. Wyciętym kawałkiem wykładamy foremkę i pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180'C. Upieczone wyciągamy z foremek i pozostawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową miksujemy razem ze śmietaną oraz margaryną na szybkich obrotach, aż do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do szprycy i napełniamy nasze babeczki. Płatkami migdałowymi dekorujemy babeczki a następnie robimy środeczek z jadalnej perełki. Gotowe babeczki schładzamy ok 15 min. Smacznego !!
Babeczkowe lilie
Przygotowujemy ciasto kruche, zagniatając wszystkie składniki
Babeczkowe lilie
Za pomocą foremki wycinamy kształt a następnie wykładamy babeczkę
Babeczkowe lilie
upieczone babeczki wykładamy i pozostawiamy do przestygnięcia
Babeczkowe lilie
napełniamy je masą kajmakową i dekorujemy