karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Babka bardzo cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo miękka, wilgotna, z pyszną chrupiącą skórką. Babka cytrynowa, lekko słodka, idealna zarówno na gorące, jak i chłodne dni.

Babka bardzo cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka bardzo cytrynowa

 

  • 200 g miękkiej margaryny
  • 4 jajka M (w pokojowej temperaturze)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka bardzo cytrynowa
Oddzielić białka od żółtek. W misie zmiksować miękką margarynę z cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Gdy masa będzie gładka, dodawać partiami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Zmiksować do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji.

W osobnej misie ubić białka. Tak ubite dodawać powoli i delikatnie do pierwszej części ciasta i tak też delikatnie wymieszać.

Przygotowaną masę wylać do niedużej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wygładzić wierzch. Zapiekać przez ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu pozostawić na częściowe przestudzenie w jeszcze gorącym piekarniku.

Można posypać cukrem pudrem.
Babka bardzo cytrynowa
Masa przed dodaniem białek jest dość lepka i zwarta
Babka bardzo cytrynowa
Białka dokładnie oddzielić od żółtek - wówoczas wyjdzie nam idealne ubicie
Babka bardzo cytrynowa
Dwie masy delikatnie ze sobą połączyć i powoli, ale dokładnie ze sobą wymieszać
Babka bardzo cytrynowa
Gotową masę wyłożyć na niewielką blaszkę i wygładzić wierzch. Zapiekać w temp. 180 st. C przez ok. 60 minut