Sposób przygotowania:
Babka bez jaj i mleka z owocami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki oleju. W filiżance rozrabiamy 100 ml ciepłej wody, drożdże i łyżkę cukru trzcinowego. Odstawiamy na trzy minuty i dolewamy do mąki. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto ugniatamy w kulę, i odstawiamy przykryte na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tymczasem obieramy dwa jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Prażymy na patelni z dodatkiem 2 łyżek konfitury wiśniowej, aż będą miękkie i odparuje sok. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte rozwałkowujemy na około 3-4 milimetry. Na jednaj połowie wykładamy 3/4 farszu owocowego. Zamykamy drugą połową i zamykamy brzegi. Pozostałą 1/4 farszu wykładamy na ciasto i składamy je na pół. Zawijamy brzegi. Ciasto smarujemy z góry konfiturą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z formy, kiedy trochę się ostudzi. W diecie bezglutenowej można zastąpić mąkę pszenną mąką gryczaną.