lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową. Wyszła przepyszna. Najbardziej podoba mi się ten kolor taki żółty.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

Składniki

 

  • Lukier:

 

  • białko 1 szt
  • cukier puder 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny.

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

Babka cytrynowa
Jaja ubijamy z cukrem na puch. Masa podwoi swoją obientość .
Babka cytrynowa
Dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach.
Babka cytrynowa
Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny.
Babka cytrynowa
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto.