Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pstrągi pieczone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem.

Pstrągi pieczone z warzywami

Składniki:

Pstrągi pieczone z warzywami

 

PSTRĄGI:

Sposób przygotowania:

Pstrągi pieczone z warzywami

ETAP 1:

Pstrągi pieczone z warzywami
Świeże pstrągi położyć na foli, obłożyć dodatkami i przyprawić.

Świeże pstrągi oczyścić z łusek i umyć. Ostrym nożem zrobić nacięcia z dwóch stron i w tych miejscach wcisnąć lekko rozgniecione ząbki czosnku. Przełożyć ryby na folię aluminiową i oprószyć z każdej strony solą z pieprzem. Pół cytryny pokroić w plasterki i włożyć do ryby. Na wierzch położyć kawałki masła i gałązki natki pietruszki. Skropić całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i zawinąć ryby w folię aluminiową.

ETAP 2:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną  noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami włożyć zawinięte pstrągi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40 min. Warzywa co jakiś czas należy przemieszać. Podawać gorące.

Smacznego


Tagi:

dania pstrąg