haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Babka "cytrynowa mżawka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykła babka cytrynowa. Słodko-kwaśna...doskonała! Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej, która przeleżała wiele lat na strychu domu na Isle of Wight(Anglia), należącego do pewnego 98-letniego człowieka. To właśnie jemu dedykuję ten wpis!

Babka "cytrynowa mżawka" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka "cytrynowa mżawka"

 

  • mąki self raising (możesz zrobić ta mąkę sama: 170 g zwykłej mąki, 3/4 łyżeczki proszku
  • 170 g drobnego cukru
  • 170g miękkiej margaryny
  • 2 całe jaja
  • starta skórka z 1 cytryny

 

  • Na lukier: 85 g zwykłego cukru, sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Babka "cytrynowa mżawka"
Włóż mąkę, cukier, miękką margarynę, jajka i startą skórkę cytrynową do misy miksera i miksuj około 1 minuty. Keksówkę wysmaruj olejem i wlej do niej ciasto. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni. 

Wymieszaj cukier i sok cytrynowy i polej mieszanką jeszcze ciepłe ciasto.

Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i...delektuj się smakiem...
Babka "cytrynowa mżawka"
Wykonanie jest proste: wszystkie skladniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy
Babka "cytrynowa mżawka"
Keksowke smarujemy olejem i wypełniamy ciastem
Babka "cytrynowa mżawka"
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto polewamy cytrynowym lukrem
Babka "cytrynowa mżawka"
Babkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Tagi:

babka ciasto