Sposób przygotowania:
Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową i wymieszać.
2.
Dosypać płatki owsiane, otręby, słonecznik, orzeszki, żurawinę i rodzynki królewskie, ponownie wymieszać.
3.
Dosypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.
Wsypać drobny cukier trzcinowy i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże pokruszyć w palcach, dodać do pozostałych składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !