Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek upieczony z dodatkiem rodzynek królewskich oraz innymi bakaliami. Polecam go dla smakoszy słodkich wypieków na śniadanie z nabiałem lub ulubionymi konfiturami.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Składniki:

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

 

  • 900 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki orkiszowej typu 2000
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 150 g rodzynek królewskich
  • 1 łyżka soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

1.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami
Wsypanie do miski mąki krupczatki i orkiszowej

Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową i wymieszać.

2.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami
Dosypanie płatków, otrąb i pozostałych bakalii

Dosypać płatki owsiane, otręby, słonecznik, orzeszki, żurawinę i rodzynki królewskie, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami
Dosypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Dosypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.

4.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami
Dosypanie drobnego cukru trzcinowego i wymieszanie

Wsypać drobny cukier trzcinowy i znowu wymieszać.

5.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże pokruszyć w palcach, dodać do pozostałych składników, wymieszać.

6.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Wlać letnią wodę.

7.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Wystudzić na kratce.

11.

Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami

Smacznego !