Sposób przygotowania:
Chlebek krupczatkowo - orkiszowy z rodzynkami1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową i wymieszać.
2.

Dosypać płatki owsiane, otręby, słonecznik, orzeszki, żurawinę i rodzynki królewskie, ponownie wymieszać.
3.

Dosypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.

Wsypać drobny cukier trzcinowy i znowu wymieszać.
5.

Świeże drożdże pokruszyć w palcach, dodać do pozostałych składników, wymieszać.
6.

Wlać letnią wodę.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !