WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Babka cytrynowa na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna babka cytrynowa na oleju gotowana w garnku. Jest łatwa i szybka do zrobienia.

Babka cytrynowa na oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa na oleju

 

  • 5 jajek (średniej wielkości)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g każdy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa na oleju

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przesypać do jajek i wymieszać łyżką. Następnie partiami dodawać olej i mieszać do połączenia. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do formy silikonowej i wstawić do dużego garnka. Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości formy. Przykryć i zagotować.

Gotować na małym ogniu ok. godziny. Patyczek musi być suchy. Po ugotowaniu od razu wyjąć z garnka i wystudzić w formie. Przełożyć na talerz. Schłodzić dodatkowo w lodówce jeśli ktoś lubi.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Babka cytrynowa na oleju
Babka cytrynowa po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Babka cytrynowa na oleju
Ciasto na babkę przełożone do silikonowej formy
Babka cytrynowa na oleju
Skórka cytrynowa i sok z cytryny dodane do ciasta
Babka cytrynowa na oleju
Jajka utarte w misce z cukrami na puszystą masę