Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa na olejuETAP 1:
Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przesypać do jajek i wymieszać łyżką. Następnie partiami dodawać olej i mieszać do połączenia. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny i ponownie wymieszać.
Masę przełożyć do formy silikonowej i wstawić do dużego garnka. Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości formy. Przykryć i zagotować.
Gotować na małym ogniu ok. godziny. Patyczek musi być suchy. Po ugotowaniu od razu wyjąć z garnka i wystudzić w formie. Przełożyć na talerz. Schłodzić dodatkowo w lodówce jeśli ktoś lubi.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.