MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu, kremu mascarpone, kajmaku i malin - polecam nie tylko do kawy.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem

 

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1.5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyzeczki cynamonu
  • 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki

 

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietany 30%
  • 2 łyżki pudru
  • Puszka kajmaku 400g
  • Maliny do dekoracji

 

  • Tortownica 28cm

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 

Do ubitych jajek dodajemy olej, następnie mąkę - stopniowo po łyżce.

Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy.

Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Ostudzone przekrawamy na pół.

Z mascarpone, śmietany i pudru ubijamy krem. 

Blat ciasta smarujemy 1/2 kajmaku, następnie nakładamy 1/ 2 kremu mascarpone. 

Przykrywamy blatem i powtarzamy kremy. Dekorujemy owocami.