WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Gotowana babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna wilgotna i aromatyczna babka cytrynowa, ugotowana w foremce na babkę w garnku z wodą. Nie wymaga pieczenia w piekarniku.

Gotowana babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka cytrynowa

ETAP 1:

Miękkie masło ucierać mikserem dodając powoli cukier zwykły i waniliowy. Gdy masło ubije się na puszysty krem dodawać po jednym jajku i miksować. Mąkę ziemniaczaną i tortową przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać partiami do masy jajeczno - maślanej.

Do ciasta dodać sok z cytryny i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Wymieszać. Formę silikonową posmarować masłem, wysypać bułką tartą i przelać ciast. Formę nakryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Nalać wody do 3/4 wysokości formy i ustawić na gazie. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować przez 80 min.

Wyłączyć gaz, zdjąć przykrywkę z garnka i pozostawić formę na 10 minut w garnku następnie wyjąc formę i zdjąć folię.

Gdy babka wystygnie wyjąć z formy na talerz i udekorować.

Gotowana babka cytrynowa
Gotowana babka cytrynowa pokrojona na kawałki
Gotowana babka cytrynowa
Babka cytrynoa po ugotowaniu jeszcze w formie
Gotowana babka cytrynowa
Babka cytrynowa przed ugotowaniem przelana o formy
Gotowana babka cytrynowa
Forma z babką szczelnie przykryta folią wstawiona do garnka