Sposób przygotowania:
Gotowana babka cytrynowaETAP 1:
Miękkie masło ucierać mikserem dodając powoli cukier zwykły i waniliowy. Gdy masło ubije się na puszysty krem dodawać po jednym jajku i miksować. Mąkę ziemniaczaną i tortową przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać partiami do masy jajeczno - maślanej.
Do ciasta dodać sok z cytryny i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Wymieszać. Formę silikonową posmarować masłem, wysypać bułką tartą i przelać ciast. Formę nakryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Nalać wody do 3/4 wysokości formy i ustawić na gazie. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować przez 80 min.
Wyłączyć gaz, zdjąć przykrywkę z garnka i pozostawić formę na 10 minut w garnku następnie wyjąc formę i zdjąć folię.
Gdy babka wystygnie wyjąć z formy na talerz i udekorować.
SylaUla