WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowana babka cytrynowa z kawałkami jabłek. Jest pyszna, delikatna i bardzo wilgotna w środku. Oblana białą czekoladą pięknie wygląda.

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

ETAP 1:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a następnie z żółtkami i olejkiem cytrynowym. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła utartego z żółtkami i cukrem i wymieszać. Dodać pianę z białek i znów wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy silikonowej do babki. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować babkę 1,5 godziny na małym ogniu.

Po ugotowaniu od razu wyjąć z garnka i wystudzić w formie. Następnie wyłożyć na talerz.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści i polać ciasto.

Można posypać wiórkami kokosowymi.

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Tak babka wygląda w środku po pokrojeniu na kawałki
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Babka po ostudzeniu i wyjęciu z formy silikonowej
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Babka tuż po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Babka w trakcie gotowania w garnku przykryta folią aluminiową
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Ciasto przełożone do formy
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami
Jabłka dodane do ciasta