Sposób przygotowania:
Gotowana babka cytrynowa z jabłkamiETAP 1:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a następnie z żółtkami i olejkiem cytrynowym. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła utartego z żółtkami i cukrem i wymieszać. Dodać pianę z białek i znów wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy silikonowej do babki. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować babkę 1,5 godziny na małym ogniu.
Po ugotowaniu od razu wyjąć z garnka i wystudzić w formie. Następnie wyłożyć na talerz.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści i polać ciasto.
Można posypać wiórkami kokosowymi.