lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Domowa W-zetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W-zerka to jedno z klasycznych ciast, które chyba każdy zna. Podstawą tego ciasta jest dobry puszysty biszkopt, który w połączeniu z bitą śmietana smakuje nieziemsko.

Domowa W-zetka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa W-zetka

 

  • Biszkopt :
  • 8 dużych jaj
  • 8 lyzek cukru
  • 6 lyzek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem :
  • 500ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

 

  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Domowa W-zetka
Biszkopt :

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać pianę. Dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do jaj. Delikatnie wymieszać i wylac na blachę. Piec 45 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Zelatyne wymieszać z zimna woda i odstawić do na pęcznienia. Następnie ja podgrzać i wystudzić. Wlewac do śmietany małymi strumieniami ciągle miksując.

Biszkopt przeciąć na pół, wylozyc 2/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować reszta kremu. Udekorowac połówkami winogron lub innymi owocami. Schłodzić w lodówce.
Domowa W-zetka
Ciemny biszkopt i bita śmietana to idealne połączenie
Domowa W-zetka
Dobry, ciemny biszkopt to podstawa w-zetki