gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z dużą ilością orzechów. Idealne do kawy ;) Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

Ciasto;

Masa czekoladowa;

  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietany 30%.

Masa śmietankowa;

Dodatkowo;

  • Duża paczka herbatników,
  • szklanka zaparzonej kawy,
  • mleczna czekolada.

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy orzechy rozdrobnione na mąkę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Blaszkę (36-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 stopni. Następnie wlewamy masę białkową i pieczemy 20 minut w 160 stopniach.

Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.

Wlewamy na ciasto.

Na to układamy herbatniki namoczone w kawie.

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą i mieszamy pod kąpielą wodną do uzyskania jasnej masy, studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy masę z żółtek.

Żelatynę rozpuszczamy i ostudzoną dodajemy do masy.

Wykładamy na herbatniki.

Posypujemy startą czekoladą.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)