JAnkasz

JAnkasz

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Babka cytrynowa z filecikami z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna, wilgotna i bardzo aromatyczna babka cytrynowa. Dodatek pomarańczy podkręca jeszcze bardziej jej smak.

Babka cytrynowa z filecikami z pomarańczy

Składniki:

Babka cytrynowa z filecikami z pomarańczy

 

  • Składniki:

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • skórka z dwóch cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • 1 mała pomarańcza

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z filecikami z pomarańczy
Jajka ubijamy z 0,5 szkl. cukru pudru na puch. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, kisiel, skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny wszystko mieszamy łyżką.

Wlewamy do natłuszczonej formy.

Pomarańcze obieramy ze skórki i z błonek wykładamy na ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut w 180 C.

Po upieczeniu polewamy lukrem (0,5szkl. cukru pudru i sok z połowy cytryny).