SUPERPRZEPIS

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27
Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem

Biszkoptowy budyń to nowość, wiele z Was ma teraz okazję się przekonać jak smakuje, ja zrobiłam z nim rabarbarowe ciasto.Wyszło pycha!

Składniki:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem

 

  • Blaszka 25/30 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 czubate szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 2 budynie biszkoptowe
  • 1 litr mleka

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem

Ciasto:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem
mąką mieszam z żółtkami jajkiem śmietaną i zagniatam

Mąkę wsypuję do miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, wsypuję cukry, dodaję żółtka, wbijam całe jajko, mieszam ze śmietaną oraz zimnym masłem, zagniatam ciasto kruche.

ETAP 2:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem
ciasto dzielę częścią wylepiam formę resztę zmrażam

¾ części ciasta wylepiam spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki do zmrożenia.

ETAP 3:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem
rabarbarem posypuję spód kruchego ciasta

Łodygi rabarbaru myję siekam w kostkę, mieszam z brązowym cukrem w misce, posypuję kruchy spód ciasta.

ETAP 4:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem
gotowym ugotowanym budyniem polewam ciasto

Budyń gotuję z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewam na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce.

ETAP 5:

Rabarbarowe ciasto z biszkoptowym budyniem
startym ciastem przykrywam budyń piekę w piekarniku

Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę około 40 minut, studzę przy otwartych drzwiczkach.

Całkiem zimne ciasto posypuję przed podaniem grubo cukrem pudrem