zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik puszysty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Bardzo smaczny i bardzo puszysty sernik z twarogu i jogurtu greckiego. Idealny na każdą okazję i także beż okazji.

Sernik puszysty

Składniki:

Sernik puszysty

 

  • 500 g półtłustego twarogu ( mielonego )
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 jajek
  • 2/3 szk cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

  • 3 białka
  • 3 łyżki przyprawy ( do kawy pomarańczowo cytrynowa )
  • 4 łyżki cukru

 

  • 150 g herbatników ( petit buer )

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty
Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno dwoma warstwami herbatników. W misce utrzeć żółtka z 1/2 cukru, dodać budyń, twaróg oraz jogurt i wymieszać.

Białka ubić a gdy będą prawie ubite dodawać resztę cukru i ubijać nadal. Gdy piana jest ubita dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na ciastka i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 80 minut. Potem ubić kolejne białka z cukrem i przyprawą. Wyjąc szybko ale delikatnie blachę z piekarnika i wyłożyć pianę.

Ponownie blaszkę wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 15 minut lub do ścięcia piany.

Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić. 

Tagi:

ciasta sernik