Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka marchewkowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Z podanych składników można zrobić nie tylko babkę.

Babka marchewkowa z orzechami

Składniki:

Babka marchewkowa z orzechami

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki orzechów
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju

polewa czekoladowa

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyzki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowa z orzechami
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Stopniowo dodawać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Orzechy pokroić. Dodać do ciasta startą marchew i olej i zmiksować. Na koniec dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć do formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ciasto wystudzić. Przygotować polewę.

Podane składniki zagotować i trochę wystudzić. Polać ciasto polewą, przybrać połówkami orzechów.