jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Niezawodna babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Co roku na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Oczywiście lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy, ale do tego bardzo często wracam.

Niezawodna babka na białkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Niezawodna babka na białkach

Składniki na 2 sztuki

  • Składniki na 2 sztuki (2 małe foremki z kominkiem):
  • 1 szklanka białek,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 gram masła,
  • 1,5 szklanki owoców kandyzowanych,
  • Mąka do oprószenia owoców kandyzowanych,
  • Dodatkowo:
  • Masło do wysmarowania foremek,
  • Bułka tarta do posypania foremek,
  • Biała czekolada do dekoracji,
  • Skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Niezawodna babka na białkach

ETAP 1

Niezawodna babka na białkach
foremki na babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą

Foremki dokładnie natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
Owoce kandyzowany oprószamy mąką.

ETAP 2

Niezawodna babka na białkach
Rozpuszczony tłuszcz studzimy

Masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 3

Niezawodna babka na białkach
Do ybitych białek dodajemy sypkie składniki i wlewamy masło

Do miski przekładamy białka. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy sypkie składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy przestudzony tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.

ETAP 4

Niezawodna babka na białkach
owoce kandyzowane dodajemy na koniec

Na koniec dodajemy owoce. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.

ETAP 5

Niezawodna babka na białkach
Gotowym ciastem wypełniamy przygotowane formy

Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i dokładnie studzimy. Zimne dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i skórką pomarańczową.


Tagi:

ciasta babki