Sposób przygotowania:
Niezawodna babka na białkachETAP 1
Foremki dokładnie natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
Owoce kandyzowany oprószamy mąką.
ETAP 2
Masło rozpuszczamy i studzimy.
ETAP 3
Do miski przekładamy białka. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy sypkie składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy przestudzony tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
ETAP 4
Na koniec dodajemy owoce. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i dokładnie studzimy. Zimne dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i skórką pomarańczową.