paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka z gorzka czekoladą i kawą delikatna i wilgotna w środku o lekko wytrawnym smaku. Szybka do zrobienia .

 Babka czekoladowa

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • jajka 4 sztuki
  • czekolada gorzka 70% 100 g
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1,25 szklanki
  • woda - gorąca 1/3 szklanki
  • olej 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Kawę rozpuścić w wodzie i wystudzić. Do kawy wlać olej i wymieszać. Jajka wraz z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać olej z kawą cały czas mieszając. Następnie stopniowo małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlać czekoladę i wymieszać. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez 40-45 minut.