Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babka o mocno czekoladowym smaku z dodatkiem wiśni nasączonych rumem :))

Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa

 

  • 20dkg. masła
  • 30dkg. cukru
  • 5 jaj
  • 40dkg. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml.mleka
  • 1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • czekolada gorzka ( 100g)
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • duży kieliszek rumu
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa
Wiśnie zalać rumem i odstawić . Masło utrzeć z cukrem , wanilią i solą na puszystą masę , ucierając dodawać po jednym jajku . Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masłaCiasto podzielić na dwie części , do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao , wymieszać . Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą , wylać ciasto z wiśniami , na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe . Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa
Babka o mocno czekoladowym smaku z nutką rumu

Tagi:

czekolada