haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Babka dwanaście łyzek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta i pyszna babka wielkanocna Dodici Cucchiai (dwanaście łyżek) idealnie nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale i na każdą okazję. Wykonanie zajmie Ci tylko chwilkę, a efekt jest zaskakujący!

Babka dwanaście łyzek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka dwanaście łyzek

 

  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 12 łyżek oleju
  • 3 jaja
  • 1/2 cytryny
  • 8g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Cukier puder do posypania lub dowolna polewa.

Sposób przygotowania:

Babka dwanaście łyzek
1. Jaja ubijamy na puch z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier.

2. Odmierzamy 12 łyżek mleka i 12 łyżek oleju i również miksujemy razem z masa jajeczną. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie startą skórkę.

3. Mąkę tortowa mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodając porcjami miksujemy razem.

4. Podłużną keksówkę smarujemy lekko olejem i wlewamy do niej ciasto.

5. Pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze180 stopni.

6. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo rozpuszczona czekoladą.
Babka dwanaście łyzek
Jaj miksujemy z odrobina soli na puszysta masę.
Babka dwanaście łyzek
Do masy jajecznej dodajemy dwanascie łyzek cukru.
Babka dwanaście łyzek
Następnie dodajemy mąke wymieszana z proszkiem.
Babka dwanaście łyzek
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej olejem.
Babka dwanaście łyzek
Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Babka dwanaście łyzek