Sposób przygotowania:
Cytrynowa babka na białkachETAP 1:
Białka przełożyć do miski miksera i ubić na sztywną pianę. Miksując dosypywać partiami cukier kryształ i waniliowy. Miksować aż piana będzie lśniąca. Dodać roztopione i przestudzone masło naprzemiennie z letnim mlekiem. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać partiami do ciasta.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i 3/4 soku wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy silikonowej lub zwykłej (wtedy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką).
Babkę piec ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić w formie na kratce. Następnie wyjąć na talerz.
Resztę soku utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i polać babkę babkę schłodzić w lodówce.