WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Cytrynowa babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo delikatna i wilgotna babka cytrynowa z białek, polana dodatkowo lukrem cytrynowym. Łatwa i szybka do zrobienia.

Cytrynowa babka na białkach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Cytrynowa babka na białkach

 

  • 6-7 białek z jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 cytryna
  • Kilka łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka na białkach

ETAP 1:

Białka przełożyć do miski miksera i ubić na sztywną pianę. Miksując dosypywać partiami cukier kryształ i waniliowy. Miksować aż piana będzie lśniąca. Dodać roztopione i przestudzone masło naprzemiennie z letnim mlekiem. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać partiami do ciasta.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i 3/4 soku wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy silikonowej lub zwykłej (wtedy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką).

Babkę piec ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić w formie na kratce. Następnie wyjąć na talerz.

Resztę soku utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i polać babkę babkę schłodzić w lodówce.

Cytrynowa babka na białkach
Wystudzona babka cytrynowa wyjęta z formy silikonowej
Cytrynowa babka na białkach
Babka cytrynowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Cytrynowa babka na białkach
Zmiksowane ciasto na babkę przełożone do formy
Cytrynowa babka na białkach
Sok i skórka z cytryny dodane do ciasta na babkę
Cytrynowa babka na białkach
Piana z białek wymieszana z mlekiem i masłem
Cytrynowa babka na białkach
Ubita piana z białek