Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1473]

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka wielkanocna. Idealna na świąteczny stół. Pełna czekolady i pachnąca migdałami. Warto ją upiec.

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 10 dag polewy i dekoracji mlecznej w pastylkach

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

Ciasto:

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą
Z podanych składników wykonujemy ciasto na babkę.

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej i dokładnie miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, ponownie miksujemy.

Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy migdały i czekoladę. Mieszamy łyżką.

Do pieczenia:

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą
Następnie ciasto przekładamy do foremki na babkę.

Do pieczenia: Foremkę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.

Pieczenie i podanie:

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą
Babkę pieczemy, studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.
Podanie: Gotową kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.