Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Straszne przepisy na Halloween

Babka na Halloween

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto powiedział, że babka musi być tylko na Wielkanoc? Moja propozycja na kolorową babkę na Halloween. Na pewno zaskoczy gości.

Babka na Halloween Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka na Halloween

ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • fioletowy barwnik spożywczy
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • fioletowy barwnik spożywczy
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Babka na Halloween
1. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. W między czasie jajka ubić z cukrem na puszystość.

3. Dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubić.

4. Dodać letnią margarynę i ponownie ubić.

5. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej fioletowy barwnik, a do trzeciej pomarańczowy barwnik.

6. Formę na babkę posmarować cieniutko margaryną. Nakładać ciasto warstwami. Najpierw nałożyć ciasto kakaowe, później fioletowe i na koniec pomarańczowe.

7. Piec przez około 45 minut w 180 stopniach

8. Babkę lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjąć z formy.

9. Przygotować lukier. Białko utrzeć z cukrem pudrem (cukier puder dodawać stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.

10. Lukier podzielić na dwie części. Do jednej dać fioletowy barwnik, a do drugiej pomarańczowy.

11. Babkę udekorować lukrem. Odstawić do zastygnięcia. 

12. Gotowe! Smacznego!
Babka na Halloween
Rozkrojona wygląda jeszcze ciekawiej. Przepyszna babka.

Tagi:

babka okazje