jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1929]

Drożdżowa babka z makiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie ukrywam, że babka jest dość pracochłonna, zwłaszcza napełnianie ciasta farszem i sklejanie. Zapewniam jednak, że smakuje pysznie i wysiłek się opłaci:).

Drożdżowa babka z makiem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa babka z makiem i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka z makiem i orzechami
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajko, żółtka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło oraz skórkę cytrynową. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Między czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe oraz makowe 

ORZECHOWE NADZIENIE: Orzechy mielimy. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. 

MASA MAKOWA: Wszystkie składniki (poza olejkiem) umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy do smaku. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 22 części. Każdą części delikatnie wałkujemy, by powstały nam prostokątne placuszki. Na połowę placuszków wykładamy nadzienie orzechowe, a na połowę makowe. Placuszki składamy i sklejamy boki. Tak przygotowane układamy naprzemiennie w przygotowanej formie na babkę. Część placuszków układamy na wierzchu. Wypełnioną formę odstawiamy na około 15-20 minut by ciasto podrosło. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Babkę pieczemy godzinę. Gotową wyjmujemy z formy i studzimy. 

DEKORACJA: Czekoladę łamiemy i wraz z masłem umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę. Z owoców wykonujemy kolorowe kwiatuszki. Babkę odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.
Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz i skórkę cytrynową
Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze częsci
Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Połowę ciasta nadziewamy nadzieniem makowym, a połowę orzechowym
Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Przygotowane sakiewki z nadzieniem układamy w formie