Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na świąteczny stół bardzo polecam Wam właśnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną.

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką

Składniki:

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia babki
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką
1. Ciasto:

Jajka należy wbić do miski, następnie dodać cukier i miksować na puszystą masę, następnie wlać olej i chwilę pomiksować, dodać jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksować. Na koniec wsypać pozostałe składniki: mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksować chwilę do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie:

Formę na babkę posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.

3. Podanie:

Jeszcze ciepłą babkę wyjąć ostrożnie z formy i dokładnie wystudzić. Następnie babkę oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podać, a ja smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Babkę można pokroić na około 12 kawałków.