Sposób przygotowania:
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką
1. Ciasto:
Jajka należy wbić do miski, następnie dodać cukier i miksować na puszystą masę, następnie wlać olej i chwilę pomiksować, dodać jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksować. Na koniec wsypać pozostałe składniki: mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksować chwilę do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie:
Formę na babkę posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
3. Podanie:
Jeszcze ciepłą babkę wyjąć ostrożnie z formy i dokładnie wystudzić. Następnie babkę oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podać, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.
Jajka należy wbić do miski, następnie dodać cukier i miksować na puszystą masę, następnie wlać olej i chwilę pomiksować, dodać jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksować. Na koniec wsypać pozostałe składniki: mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksować chwilę do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie:
Formę na babkę posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
3. Podanie:
Jeszcze ciepłą babkę wyjąć ostrożnie z formy i dokładnie wystudzić. Następnie babkę oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podać, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)