Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Babka ekspresowa na majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy po raz pierwszy piekłam tą babkę nie przypuszczałam, że jest taka dobra w smaku, bo kto by pomyślał, że dodatkiem do słodkiej babki może być właśnie majonez. Bardzo ją polecam do kawki i herbatki.

Babka ekspresowa na majonezie

Składniki:

Babka ekspresowa na majonezie

 

  • 4 jajka wiejskie
  • 1 szklanka cukru niepełna
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Babka ekspresowa na majonezie
1. Przygotowałam miskę do której wbiłam całe jajka, dosypałam dwa rodzaje cukru i zmiksowałam na jednolitą masę mikserem.

2. Zmieszałam mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i partiami dosypywałam do zmiksowanej masy, oczywiście nie przerywając miksowania.

3. Na końcu dodałam majonez i znowu wszystko dokładnie zmiksowałam.

4. Następnym etapem było podzielenie ciasta na dwie części. Do jednej części dodałam kakao i zmiksowałam ją.

5. Przygotowałam formę z kominem ( u mnie silikonowa, więc nie musiałam niczym jej smarować ). Na przemian wlewałam ciasto ciemne i ciasto jasne, aż do wyczerpania.

6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 160 stopni C i włożyłam formę z ciastem na czas około 40 minut.

7. Wystudziłam babkę i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego !

Tagi:

ciasta babki