WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Babka gotowana z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka gotowana dwukolorowa/marmurkowa ze świeżymi truskawkami. Bardzo puszysta i mięciutka. Łatwa do przygotowania.

Babka gotowana z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka gotowana z truskawkami

 

  • 5-6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 220 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 0,5 buteleczki olejku cytrynowego
  • Świeże truskawki
  • Mąka do obtoczenia truskawek
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka gotowana z truskawkami

ETAP 1:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką. Dodać olejek i pianę z białek. Ponownie wymieszać łyżką.

Połowę ciasta wyłożyć do formy silikonowej z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć do formy. Ciasto przemieszać łyżką. Truskawki obtoczyć w mące i poutykac w ciasto. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować.

Gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjąć, zdjąć folię i wystudzić w formie. Wyjąć na talerz, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Babka gotowana z truskawkami
Babka gotowana po wystudzeniu wyjęta z formy
Babka gotowana z truskawkami
Babka po ugotowaniu i wyjęciu z garnka i zdjęciu folii
Babka gotowana z truskawkami
Babka wstawiona do dużego garnka z wodą, obciążona talerzykiem
Babka gotowana z truskawkami
Obtoczone w mące truskawki poutykane w ciasto
Babka gotowana z truskawkami
Jasne ciasto przełożone do formy