WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1963]

Biszkopt z kremem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt z budyniem i kremem śmietankowym, przekładany ciemnymi herbatnikami, wykończony truskawkami w galaretce.

Biszkopt z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju

Budyń:

  • 1 duży budyń waniliowy na 3/4l mleka
  • 2szkl. mleka (500ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 100g masła

Pianka śmietankowa:

  • 330ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • Dodatkowo:
  • kilkanaście kakaowych herbatników
  • świeże truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i truskawkami

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do piany dodawać żółtka i olej i miksować do połączenia składników. Na koniec do piany przesiać mąkę i wymieszać łyżką. Przelać do kwadratowej tortownicy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Jeśli biszkopt jest nierówny to skroić górkę, żeby był prosty i równy.

1,5 szkl. mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozmieszać budyń i cukier i wlać na gotujące się mleko. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Wylać gorący na ciasto.

Na budyniu ułożyć kakaowe herbatniki. Odstawić do wystygnięcia.

Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić.

Zimną śmietanę zmiksować z śmietan fixem na sztywną masę. Wymieszać z zimną galaretką. Wylać na ciasto. Gdy masa zacznie tężeć ułożyć na wierzchu połówki truskawek.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i wystudzić. Tężejące wylać na truskawki.

Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Następnie zdjąć obręcz i pokroić na kawałki.

Biszkopt z kremem i truskawkami
Ciasto po schłodzeniu i wyjęciu z tortownicy
Biszkopt z kremem i truskawkami
Truskawki zalane tężejącą galaretką w tortownicy
Biszkopt z kremem i truskawkami
Połówki truskawek ułożone na piance śmietankowej
Biszkopt z kremem i truskawkami
Masa ze śmietany i galaretki wylana na herbatniki
Biszkopt z kremem i truskawkami
Budyń wymieszany z masłem wylany na biszkopt