SUPERPRZEPIS

Babka herbaciana

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Babka herbaciana Więcej zdjęć (5)

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany.

Składniki:

Babka herbaciana

 

  • 80 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml mocnego naparu czarnej herbaty
  • 200 g mąki pszennej
  • 50g maki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenie
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana
Zaparzamy herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z kominem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Babka herbaciana
Zaparzamy herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz olej.
Babka herbaciana
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Babka herbaciana
Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z kominem
Babka herbaciana
pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Tagi:

jajko jajka mak