krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Babka herbaciana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobra babka herbaciana.

Babka herbaciana

Składniki:

Babka herbaciana

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag KASI
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 8 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki otwartej skórki z cytryny
  • szczypta soli

 

  • Lukier:
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • KASIA i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana
1.Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut.
2. KASIĘ utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
3. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do babkowej formy posmarowaną KASIĄ i posypać tartą bułką. Piec 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
5. Zimna babkę pokryć lukrem sporządzonym ze składników.

Tagi:

ciasto tarta