kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Babka jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na babkę jogurtową zawsze się u mnie sprawdza, jest bardzo prosty i szybki. Można dodać do niego zarówno jogurt naturalny, owocowy, kefir lub maślankę.

Babka jogurtowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jogurtowa

 

  • Składniki na ciasto:
  • mąka 35 dag
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 3/4 szklanki
  • jogurt owocowy 1 duże opakowanie
  • olej 1/2 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • Składniki na lukier:
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • kisiel 2 łyżki
  • woda około 2 łyżek

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy olej i jajka. Mieszamy i wlewamy jogurt (ja dodałam jogurt truskawkowy). Ucieramy na jednolitą masę.

Ciasto przelewamy do foremki na babkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po przestygnięciu polewamy ciasto lukrem.

Wodę mieszamy z cukrem pudrem, kisielem i sokiem z cytryny na gładką masę, w ten sposób otrzymujemy lukier. 
Babka jogurtowa
Przygotowujemy lukier z wody, cukru pudru, soku z cytryny i kisielu
Babka jogurtowa
Gotową masę przelewamy do foremki na babkę
Babka jogurtowa
Po dodaniu jogurtu całość miksujemy na jednlitą masę
Babka jogurtowa
Przygotowujemy ciasto ze składników suchych i dodajemy jogurt