kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kruche z jabłkami i gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z jabłkami i gruszkami. Ciasto kruche przygotowałam bez jajek z dodatkiem cukru waniliowego. Ciasto polecam na podwieczorek.

Kruche z jabłkami i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z jabłkami i gruszkami

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 małych jabłek
  • 3 średnie gruszki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i gruszkami
Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części na 3/4 i 1/4, przekładamy do woreczków i wykładamy do lodówki. Jabłka i gruszki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne.

Owoce ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy połowę kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy. Większą cześć ciasta wyjmujemy z lodówki i ponowne zagniatamy, rozwałkowujemy i wkładamy ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy na ciasto starte owoce.

Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem paski o szerokości około 1,5 cm i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego

piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut.
Kruche z jabłkami i gruszkami
Mąkę, masło, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wkładamy do miski.
Kruche z jabłkami i gruszkami
Następnie zagniatamy kruche ciasto i przekładamy do woreczków.
Kruche z jabłkami i gruszkami
Jedną część ciasto wkładamy do blaszki i nakuwamy.
Kruche z jabłkami i gruszkami
Na ciasto wykładamy starte owoce i układamy krarkę z ciasta.