Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami i gruszkami
Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części na 3/4 i 1/4, przekładamy do woreczków i wykładamy do lodówki. Jabłka i gruszki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Owoce ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy połowę kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy. Większą cześć ciasta wyjmujemy z lodówki i ponowne zagniatamy, rozwałkowujemy i wkładamy ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy na ciasto starte owoce.
Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem paski o szerokości około 1,5 cm i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut.
Owoce ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy połowę kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy. Większą cześć ciasta wyjmujemy z lodówki i ponowne zagniatamy, rozwałkowujemy i wkładamy ciastem dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Przekładamy na ciasto starte owoce.
Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem paski o szerokości około 1,5 cm i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut.
kuchenny świat