kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 583]

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę jogurtową o smaku cytrynowym. Pysznie smakuje z kubkiem gorącej kawy. Bardzo polecam.

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • keksówka 27 x 9
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, mieszamy. 

Do drugiej miski przekładamy jogurt naturalny i wlewamy olej, dodajemy jajka oraz startą z cytryny skórkę i sok, dokładnie mieszamy. 

Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. 
Babka jogurtowa o smaku cytrynowym
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki.
Babka jogurtowa o smaku cytrynowym
Do drugiej miski wkładamy wszystkie mokre składniki.
Babka jogurtowa o smaku cytrynowym
Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche.
Babka jogurtowa o smaku cytrynowym
Papierem do pieczenia wykładamy blaszkę w której będziemy piec ciasto.