Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z musem jabłkowym
Obrane jabłka pokroić (wykorzystałam dość kwaśne spady z działki) i ugotować w małej ilości wody z 10 minut do odparowania wody. Dodać cukier, wystudzić i pałką blendera zmiksować. Dodać kaszę manną i wymieszać.
Składniki o temperaturze pokojowej.
Do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę, aromat rumowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia (masa będzie grudkowata).
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.
Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.
Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić. Przed podaniem posypać puder cukier.
Składniki o temperaturze pokojowej.
Do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę, aromat rumowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia (masa będzie grudkowata).
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.
Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.
Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić. Przed podaniem posypać puder cukier.