paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babka jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta i szybka do zrobienia babka na jogurcie greckim z olejem, bardzo smaczna i lekko wilgotna w środku.

Babka jogurtowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka jogurtowa

 

  • jajko 2 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • jogurt grecki 250 ml
  • olej 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • olejek zapachowy (dowolny)
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do miski wbić jajka, wsypać cukry, dodać jogurt i wlać olej i do smaku olejek do ciast. Razem zmiksować na puszystą jasną masę. Do masy jogurtowo jajecznej porcjami dodać mąkę miksując. Ciasto przelać do natłuszczonej foremki na babkę. Piecz w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Babka jogurtowa
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Babka jogurtowa
Jajka, olej i jogurt zmiksować na puszystą jasną masę.
Babka jogurtowa
Do masy jogurtowo jajecznej porcjami dodać mąkę miksując.