alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka makowa z białek z pomarańczami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Białka po pączkach wykorzystałam do upieczenia babki makowej.

Babka makowa z białek z pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka makowa z białek z pomarańczami

 

  • białka 1 szk
  • mąka pszenna 1 szk
  • mak cały 1 szk
  • cukier 3/4 szk
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • pomarańcza 1 szt
  • Lukier
  • sok z pomarańczy 5 łyżek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka makowa z białek z pomarańczami
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek dodać mak,mąkę,proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną. Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st i przykryć babkę papierem do pieczenia żeby za mocno się z góry nie spiekła. Piec 30 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej. Lukier-z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę. Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy.
Babka makowa z białek z pomarańczami
białka z cukrem ubić na bardzo sztywną pianę
Babka makowa z białek z pomarańczami
do białek dodać pozostałe składniki i zmiksować na wolnych obrotach
Babka makowa z białek z pomarańczami
do formy wylac połowę ciasta i ułożyc pomarańcze
Babka makowa z białek z pomarańczami
wylać resztę ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

mak