lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka marmurkowa Laluni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczka wyszła pyszna taka jak lubię :)

Babka marmurkowa Laluni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka marmurkowa Laluni

 

  • składniki na formę o śr. 25 cm z kominem

 

 

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła rozpuszczonego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wody
  • masło (1 łyżka) do wysmarowania foremki
  • Polewa
  • 1 czekolada czarna
  • mleko 2 łyżki
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa Laluni
Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam by przestygło. Ubijam jajka z cukrem na jasną żółtą masę.Dodaję masło rozpuszczone, mąkę, proszek do pieczenia i miksuję.Połowę masy przekładam do drugiej miski i dodaje do niej kakao i łyżeczkę wody Formę z kominem smaruje masłem dokładnie. Partiami wkładam masę do formy ciemna, jasna Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piekę ok. 40 minut. Po upieczeniu studzi się a ja w tym czasie robię polewę Rozpuszczam w rondelku czekoladę ciemną z 2 łyżkami mleka i polewam babkę posypuje kolorowa posypką .
Babka marmurkowa Laluni
Zmikdowane ciasto dzielimy na połowę do jednej częśći dodajemy kakao do drugiej mąkę
Babka marmurkowa Laluni
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem raz jasne raz ciemne
Babka marmurkowa Laluni
Tak wygląda po wyjęciu z formy studzi się