Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa z mikrofaliETAP 1:
Jajka wbić do miski. Wsypać cukier waniliowy, cukier cytrynowy i cukier zwykły i utrzeć mikserem na biały krem.
Następnie do jajecznego kremu wlać olej a następnie mleko i dokładnie wymieszać. Dodać aromat cytrynowy i ponownie wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać ją do masy jajecznej. Wymieszać łyżką lub zmiksować na niskich obrotach.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Foremkę silikonową na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Nalewać do niej po łyżce ciasto białe i czarne na przemian aż do wyczerpania całego ciasta.
Formę z ciastem wstawić do mikrofali i piec ok. 5 minut na mocy 700 W. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Odstawić ciasto do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy.
Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
redakcja
WanilioweImprowizacj
redakcja napisał(a):