BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, proste i nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto marchewkowe. Dodatek marchewki sprawia że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne a jeszcze ta polewa z serka to już niebo w gębie.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • mąka 1,5 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • olej 1 szkl,
  • jajka 4 szt,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • sól szczypty 2,

 

 

  • Polewa;
  • serek topiony kremowy 100 g,
  • masło 2 łyżki,
  • cukier puder 1 płaska łyżka,

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Jajka ubijamy mikserem z cukrem, cały czas ubijając cienkim strumieniem wlewamy olej.

Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Po wymieszaniu dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie( gdyby marchewka miała za dużo soku, należy ją co nieco odcisnąć).

Całość mieszamy do połączenia składników.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45- 50 minut. (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego lub posypujemy cukrem pudrem.

Polewa;

Serek topiony kremowy rozgniatamy widelcem z masłem oraz z cukrem pudrem do smaku.
Ciasto marchewkowe
Marchewkę obieramy,ścieramy na tarce drobnych oczkach
Ciasto marchewkowe
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę
Ciasto marchewkowe
Do masy wolno dodajemy olej następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciasto marchewkowe
Dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy i mieszamy do połączenia składników
Ciasto marchewkowe
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 45 - 50 minut
Ciasto marchewkowe
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego