Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, cały czas ubijając cienkim strumieniem wlewamy olej.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Po wymieszaniu dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie( gdyby marchewka miała za dużo soku, należy ją co nieco odcisnąć).
Całość mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45- 50 minut. (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego lub posypujemy cukrem pudrem.
Polewa;
Serek topiony kremowy rozgniatamy widelcem z masłem oraz z cukrem pudrem do smaku.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, cały czas ubijając cienkim strumieniem wlewamy olej.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Po wymieszaniu dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie( gdyby marchewka miała za dużo soku, należy ją co nieco odcisnąć).
Całość mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45- 50 minut. (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego lub posypujemy cukrem pudrem.
Polewa;
Serek topiony kremowy rozgniatamy widelcem z masłem oraz z cukrem pudrem do smaku.
gusia1000