WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Babka kakaowa z dżemem z mikrofali

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka w przygotowaniu i w pieczeniu babka kakaowa, którą piecze się ok. 5 minut w mikrofali. Jest smaczna i wilgotna w środku.

Babka kakaowa z dżemem z mikrofali Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowa z dżemem z mikrofali

ciasto

  • 2 jajka
  • 8 łyżek zimnego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu waniliowego do ciast
  • kilka łyżeczek domowego dżemu z czarnej porzeczki

polewa

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z dżemem z mikrofali

ETAP 1:

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dolać mleko i olej i dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać łyżką.
Dodać zapach waniliowy i 2 łyżeczki dżemu i jeszcze raz wymieszać.

Formę silikonową do babka posmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. W ciasto powkładać po łyżeczce dżemu i wstawić formę do mikrofali. Piec ok. 5 minut na mocy ok. 700 W. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.

Ciasto wyjąć z mikrofali i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy. Wszystkie składniki polewy oprócz wiórków umieścić w rondelku i podgrzewać aż się połączą i rozpuszczą. Gorącą polewą polać gorące ciasto. Posypać wiórkami i odstawić do wystudzenia.

Babka kakaowa z dżemem z mikrofali
Babka kakaowa z dżemem oblana polewą i posypana wiórkami
Babka kakaowa z dżemem z mikrofali
Babka kakaowa z dżemem po wyjęciu z silikonowej formy
Babka kakaowa z dżemem z mikrofali
Babka kakaowa po upieczeniu w formie silikonowej
Babka kakaowa z dżemem z mikrofali
Surowe ciasto na babkę przelane do silikonowej formy