Sposób przygotowania:
Babka kakaowa z dżemem z mikrofaliETAP 1:
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dolać mleko i olej i dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać łyżką.
Dodać zapach waniliowy i 2 łyżeczki dżemu i jeszcze raz wymieszać.
Formę silikonową do babka posmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. W ciasto powkładać po łyżeczce dżemu i wstawić formę do mikrofali. Piec ok. 5 minut na mocy ok. 700 W. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Ciasto wyjąć z mikrofali i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy. Wszystkie składniki polewy oprócz wiórków umieścić w rondelku i podgrzewać aż się połączą i rozpuszczą. Gorącą polewą polać gorące ciasto. Posypać wiórkami i odstawić do wystudzenia.