WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Babka marmurkowa z mikrofali

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna, puszysta i wilgotna babka marmurkowa/zebra cytrynowo - kakaowa upieczona w mikrofali w zaledwie 5 minut.

Babka marmurkowa z mikrofali Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marmurkowa z mikrofali

 

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 cukier cytrynowy 15 g
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa z mikrofali

ETAP 1:

Jajka wbić do miski. Wsypać cukier waniliowy, cukier cytrynowy i cukier zwykły i utrzeć mikserem na biały krem.

Następnie do jajecznego kremu wlać olej a następnie mleko i dokładnie wymieszać. Dodać aromat cytrynowy i ponownie wymieszać.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać ją do masy jajecznej. Wymieszać łyżką lub zmiksować na niskich obrotach.

Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.

Foremkę silikonową na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Nalewać do niej po łyżce ciasto białe i czarne na przemian aż do wyczerpania całego ciasta.

Formę z ciastem wstawić do mikrofali i piec ok. 5 minut na mocy 700 W. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Odstawić ciasto do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy.

Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Babka marmurkowa z mikrofali
Babka marmurkowa po upieczeniu w mikrofali w formie silikonowej
Babka marmurkowa z mikrofali
Ciasto białe i czarne nalane na przemian do silikonowej formy
Babka marmurkowa z mikrofali
Ciasto na babkę podzielone na dwie części białą i czarną
Babka marmurkowa z mikrofali
Mąka z proszkiem do pieczenia wsypana do masy jajecznej z olejem i mlekiem