pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Babka na jogurcie naturalnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka , idealna na świąteczny stół a w wersji mino do koszyczka. Nie robi się sucha, cytrynowy lukier dodaje jej wyrazistości.

Babka na jogurcie naturalnym

Składniki:

Babka na jogurcie naturalnym

Babka na jogurcie

  • jogurt naturalny 225 g
  • cukier 200 g
  • olej 150 ml
  • jajka 4 szt
  • mąka 450 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Babka na jogurcie naturalnym
Ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej. wtedy jest mniejsze ryzyko zakalca.

Najpierw miksujemy jajka z cukrem - musi powstać puszysta biała masa. Dolewamy powoli olej, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na koniec za pomocą szpatułki do całość mieszamy z jogurtem.

Piekłam 55 minut w 160 st z termoobiegiem.

Po wyjęciu babę polałam cytrynowym lukrem - dwie łyżki soku cytrynowego - miałam tzw cytrynkę zmieszałam z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej lejącej ale nie za bardzo masy.

Udekorowałam czekoladowymi jajeczkami i puszystym kurczaczkiem, któremu ziarenka zrobiłam z resztki masy marcepanowej.