kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka jogurtowa z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier.

Babka jogurtowa z lukrem

Składniki:

Babka jogurtowa z lukrem

podstawowe

 

  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

 

  • otarta skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa z lukrem
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii.

Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna.

Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.

Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku.

Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.